perjantai 27. syyskuuta 2013

5:2

Tällä hetkellä joka puolella kuulee ihmisten puhuvan 5:2 dieetistä, tämä kyseinen dieetti on "uutta muotia" dieettien keskeisyydessä. Dieetti on perustuu siis pätkäpaastoon, jolloin viitenä päivä viikossa syödään "tavallisesti" ja kahtena päivänä syöminen rajoitetaan 500 kaloriin naisille, ja 600 kaloriin miehille. Tämä kalorimäärä on siis noin neljäs osa siitä mikä on suositus.
Paastopäivänä siis nautitaan useimmiten kaksi ateriaa, aamiainen ja päivällinen. Päivän aikana voi juoda vettä niin paljon kuin sielu sietää. Tänä kiristyspäivänä kannattaa syödä proteiini- sekä kuiturikasta ruokaa, ja välttää hiilaripitoisia ruokia kuten esimerkiksi perunaa, riisiä ja sokeria.
Tällöin siis olo pysyy kylläisenä hiukan kauemmin. Ensimmäisinä viikkoina luultavasti nälän tunne on varmasti aika häiritsevä varsinkin jos on tottunut säännölliseen ruokarytmiin.
Jokaisella ihmisellä on oma mielipide dieetistä ja siihen on tietty oikeus. Kyllä, paino putoaa koska energiansaanti on niin pieni. Mutta pitääkö nääntyä jotta painoputoaisi?! Mielestäni 5:2 ei ole kannattava kokeilu. Huom!Tämä on MINUN mielipiteeni. Kyseisellä dieettillä pitäisi siis olla terveysvaikutuksia, luultavasti niitä myös on... Kuulin että tämä paastoaminen myös voi laukaista sydänkohtauksen joka on aika vakava seuraus dieetistä. Mutta kun viitenä päivänä saat syödä mitä haluat niin onko sekään hyvä. Jotkut luultavasti myös älyävät että viitenä päivänä voi syöda tasapainoisesti ja terveellisesti.
Vaikka paino putoaa nopeasti niin onko se oikeasti ainoa tie painonpudotukseen?Voin kuvitella että olotilakaan ei ole erinomainen jos koko ajan on nälkä. Itse olisin todella kärttyinen ja opiskelu+treenaaminen ei millään konstilla onnistuisi. Ja kukaan ihminen läheisyydessäni ei nauttisi.
Mielestäni tasapainoinen ruokavalio ja runsas urheilu on tie terveyteen. Kysymys on elämänmuutoksesta ei vain pikaisesta päähänpistosta.
Mitä mielipiteitä teillä on 5:2 dieetistä?


Healthy

Classy blog

Kuvat: Weheartit1 kommentti:

  1. Asiaa! Dieettejä tulee, dieettejä menee... mut pysyvät muutokset terveyden hyväksi kannattavat! Sopivasti "perusterveellistä" ruokaa (mitään kuitenkaan kieltämättä), sopivasti liikuntaa, sopivasti lepoa, sopivasti työtä, rutiinia ja hauskanpitoa, ihmissuhteita!
    Musta ainaki Patrik Borgilla on ollu ihan hyviä juttuja :)
    Itse olen paastonnut joskus laihdutusmielessä. Tuloksena entistä kovemmat "ruokahimot" ja repsahtamiset ja ikävä kierre. Uskon että dieetti voi toimia jollakin ja jonkin aikaa... mut pitemmällä ajalla...kuulostaa ahdistavalta, kahlitsevalta. Uskon että se voi aiheuttaa suuren paineen repsahtaa ja ahmia, koska siinä on ehdottomia sääntöjä. Päivän, parinkin noin suurella kalorivajeella eläminen voi saada elimistön todennäköisesti huutamaan ruokaa, mikä voi aiheuttaa enemmän mielitekoja, kontrolloimatonta syömistä silloin kun on "lupa syödä". Tuloksena mahdollisesti epäonnistumisen tunne, itseinho, kierre... Lisäksi paastopäivinä voi olla kyllä sitä energisyyden tunnetta, mutta kokemuksesta voin sanoa, että yhtäkkisen paaston tuloksena voi olla myös älytön väsymys ja energiaton olo, kova päänsärky, keskittymiskyvyttömyys, lyhytpinnaisuus, mielialojen vaihtelu, ruoka pyörii jatkuvasti mielessä jne....
    Kyllästyttää kun aina pitää vouhkata jostakin erikoisdieetistä.

    VastaaPoista