keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Ensimmäinen cooperin testi

Olin jo pitkään suunnitellut juoksevani ensimmäisen cooperini kavereideni kanssa. Eilen sitten vihdoin koitti se päivä, jolloin saimme aikaiseksi tarttua itseämme niskasta kiinni ja lähdimme radalle. Seuranani minulla oli Suvi, jolle testi oli myös ensimmäinen. 

Valmistauduimme testiin huolella eli mietimme ensin tavoitteet ja tavoitteisiimme sopivat kierrosajat. Varusteet myös valitsimme huolella ja ilmakin oli meidän puolella vaikka onkin melkein juhannus. Mukavassa 10 asteen säässä oli hyvä juosta. 


Oma tavoitteeni oli juosta 2400m mikä tarkoittaa 2 minuutin kierrosaikaa 400 metrille. Sain kuulla tavoitteestani jo etukäteen kuittailua, sillä kyllähän enemmän juoksee helposti. Niin, minähän tunnetusti juoksen ja lenkkeilen niinkin ahkerasti kuin 5 kertaa vuodessa. Kyllä, ihan oikeasti vuodessa. Cooperin testihän soveltuu parhaiten kohtalaisen kokeneille juoksijoille ja me ei sitä Suvin kanssa olla. Kun päästiin matkaan, ensimmäiset 3 kierrosta menivät mukavasti 1:55 aikaan, eli olin pikkuisen edellä tavoitettani 1200m jälkeen ajallisesti. Taktiikan puolestahan cooperissa pitäisi juosta mahdollisimman tasavauhtisesti mutta kuitenkin kaikkensa antaen. Neljäs kierros meni vielä kunnonkin puolesta kivasti, mutta viidennen jälkeen tunsin että tahti alkoi hidastua. Kuudennen kierroksen alkaessa olin kiitollinen että testi ei kestäisi enää kauan ja olin päättänyt että minähän saan kierroksen täyteen, jotta tavoitteeseen päästään. Viimeisen sadan metrin pyykin ylitin ajassa 11:35 eli käytännössä 5 sekuntia myöhässä. Sitten päätin ottaa itsestäni kaiken irti ja pistää vielä vähän pökköä pesään vaikka tuntui kuin kuolisin. 

Lopputuloksena olikin sitten hieno 2430m tulos aikaan 12 minuuttia.


Kyseessä oli tosiaan ensimmäinen cooperini ikinä, joten kokemusta tästä lajista ei ollut. Tämä on ilmeisesti ihan hyvä tulos ensimmäiselle kerralle ja olen myös itse tyytyväinen. Tietysti monet kokeneet juoksijat ehtivät jo lesoamaan yli 3000 m cooper-tuloksillaan, mutta tämän tein itseäni varten.

Sykkeet olivat juoksun aikana tapissa ja taisinkin saavuttaa sen oikean maksimisykkeeni, nimittäin sykemittari näytti maksimilukemaksi huikean 196. Keskisyke juoksulla oli 183 eli kovaa on menty kokoajan. Vaikka en juurikaan pidä juoksusta, kyllä tätä tulosta lähdetään tästä parantamaan. Syksyllä olisi tavoitteeni sitten juosta enemmän kuin tämä, mutta mitään metrimäärää en osaa arvioida.

Oletteko te testanneet cooperia?

2 kommenttia:

  1. Koulussa taisi joskus olla cooperin testi.. Sen jälkeen en ole kokeillut enkä tiedä uskaltaisinko enää. Toisaalta yllytyshullu kun olen.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan kokeilemaan ;) Kamalaahan se on, mutta kannattaa kyllä! Jos sitä itsekin lähtisi syksyllä koittamaan 2700m ylitystä :)

      Poista