perjantai 6. joulukuuta 2013

Miten suhtautua jouluherkkuihin?

Jouluna syödään tunnetusti paljon herkkuja ja ihan luvalla! Mikäli kuitenkin haluat säilyttää jonkinlaisen tasapainon normaaliin ruokailuusi, tässä muutamia energiasisältöjä parhaista jouluherkuista:

- Konvehtirasiat: Yksi konvehtirasian kerros sisältää n. 750 kcal, yksittäinen konvehti n. 40kcal
- Graavilohi: Yksi omista lempiherkuistani sisältää 185kcal
- Joulutorttu: 200-445kcal hieman taikinasta riippuen
- Pipari: 35kcal
- Glögi: Lasillinen n. 130kcal
- Jouluolut: 165kcal/0,33l
- Joulusiideri: 225/0,5l
- Kinkku: 1 viipale 185kcal
- Porkkana/Lanttu/Perunalaatikko: 130kcal / 100g
- Rosolli: 30kcalKuten varmasti arvasitte, makeimmat sisältävät eniten kaloreita. Viime vuonna kauhistelin oman blogini puolella kuinka olisin halunnut elää kaloripimennossa. Nyt kuitenkin mieli on muuttunut ja haluankin olla tietoinen mitä kaikkea kehooni menee. Ei pelkästään kalorit, mutta myös proteiinit sekä rasvat. Edelleen kaloreiden määrät kauhistuttavat minua, mutta ehkä tänä vuonna osaan suhtautua niihin paremmin. Personal Traineriltäni olen koittanut oppia, että varsinkin nyt kun kasvatamme lihasmassaa, puntari on syytä pitää piilossa suurimman osan ajasta ja peili on paras mittari. Joulun aikaan pakostikin varmasti kerään lisää ylimääräistä massaa, mutta joulun jälkeen onneksi arki palautuu nopeasti ja herkut jäävät unholaan.

Miten sitten tasapainoilla herkkujen keskellä? Oma tasapainoluni tulee varmasti olemaan sitä, että syön kaikkea kohtuudella. Kinkkua en varmasti osaa syödä ilman ähkyä, mutta onneksi se on näistä ehkä kuntolijalle paras vaihtoehto. Joulutortut ovat itselleni Akilleen kantapää, mutta kerrankos joulu tulee. Salilla aion kuitenkin käydä myös joulunaikaan normaalisti, joten pelkäksi herkutteluksi homma ei mene.

Jouluherkuista löytyy tosiaan myös niitä hyviä vaihtoehtoja, joiden syöminen ei poikkea normaalista mitenkään. Laatikot, kinkku, kalat ja rosolli ovat muutoinkin syötäviksi hyviä energiasisällöltään. Yleensä jouluna näitäkin vain syödään suurempi määrä, joka sitten aiheuttaa piikin. Herkut ovat luonnollisesti asia erikseen. Vaikka jouluna tulee herkuteltua, siitä on turha tuntea huonoa omatuntoa, sillä asioille voi aina tehdä jälkikäteen jotain. Turhaa on antaa joulun kulua ohi miettien vain mitä suuhunsa laittaa ja pahoittaa mielensä sitä kautta. Syömisiä voi toki miettiä jos haluaa, mutta jos ei, sekään ei haittaa.

Ihanaa ja herkullista tulevaa joulua kaikille!


2 kommenttia:

 1. Ajankohtainen aihe ja kiinnostava kirjoitus :)
  Suhtaudun kaloreihin vähän ristiriitaisesti. Ruoka on niin paljon muutakin kuin kalorit - ja henk. koht. uskon, että kalori ei ole aina kalori :P Joulu on mullekin, vähän kalorikammoiselle ahdistavaa aikaa. Ruokaa ja herkkuja on niin paljon tarjolla. Kaikki "kielletty" herkku houkuttaa entistä enemmän ja suhde ruokaan heittelee herkkuhimon, houkutuksen ja katumuksen sekä syyllisyyden väliä. Minua on auttanut se kliseinen sallivuus: saa herkutella hyvällä omallatunnolla. Silloin ei tarvitse harrastaa seuraavana päivänä katumusharjoituksia kuntosalilla/lenkkipolulla ja tehdä mehupaastosuunnitelmia uudelle vuodelle. Tällöin myöskään ruokaan ei lataudu niin suuria paineita: ei teekään mieli enää ehkä vetää koko suklaarasiaa tai kiloa piparitaikinaa. Oikeastaan silloin tilanne on pysynyt itsestään aika hyvässä balanssissa! Pieni ähky jouluna on ihan ok ;)

  Mielestäni monet ravitsemuksen asiantuntijat ovat kommentoineet lehtien joulukalorikauhun lietsontaa osuvasti: enemmän on väliä sillä mitä syöt uudenvuoden (tai loppiaisen) ja joulun välillä kuin joulunpyhien aikana.
  Toisaalta on hyvä tiedostaa mitä ja miten syö, miksi syö. Tieto (ravintosisällöistä) lisää tuskaa, mutta sitä voi käyttää järkevästi hyödyksi - mutta mielestäni nykyään syynätään ihan liikaa kalorisisältöjä ja proteiinigrammoja. Joskus on ok herkutella hyvässä seurassa tai vaikka yksinkin. Herkut saavat kuulua juhliin. Mielestäni jouluun kuuluu ehdottomasti jouluherkut :) Enitenhän se arki ratkaisee ja syömisten + liikkumisen ja levon kokonaisuus! Herkkujen kanssa ei aina tarvi olla niin mustavalkoinen, että joko ei syödä mitään tai sitten vedetään kaksin käsin ja poetaan hirveää morkkista. Kyllä joskus voi vetää suola/rasva/sokeriöverit, mutta voi herkut sisällyttää terveelliseenkin elämään :) Tuntuu että taspaino on nykyään aika lailla hukassa... siksi olikin todella ilahduttavaa lukea tuo "syön kaikkea kohtuudella" - kerrankos joulu tosiaan tulee. Joulun ei tarvitse pelkkää ruokaa ja syömistä, mutta ei myöskään herkkujen pakoilua crosstrainerillä hikoillen.
  Toivon joulunaikaasi iloa, naurua, lepoa, hyvää oloa, aikaa läheisten kanssa - ja sitä hyvää ruokaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentistasi!

   Olen kanssasi samaa mieltä, että kalorit eivät ole aina niin yksioikoisia. Esimerkiksi lohesta kertyy melko paljon kaloreita sen rasvan vuoksi, mutta en laskisi siitä tulevia kaloreita ns. pahaksi kaloriksi. Karkeista tulevat ovat sitten omalla tavallaan turhia vaikka herkkujakin saa syödä.

   Itse en myös haluaisi lähteä tähän kalorilietsontaan huonolla tavalla mukaan, mutta onhan se myönnettävä että joulun aikana usein tulee syötyä reippaammin. Toisaalta kuten sanoit, on vain hyvä tiedostaa mitä, miten ja miksi syö. Tässä kuitenkaan ei ole mielestäni sen kummemman itsepohdiskelun paikka vaan kaikki syöminen on puhtaasti vain tähän vuoden aikaan liittyvä juttu, ei mitään sen kummempaa.

   Hyvää joulua myös sinne ja muistetaan nauttia joulun ruoista!

   Poista