maanantai 30. syyskuuta 2013

Urheileminen sairaana tai loukkaantuneena

Heipparallaa kaikille, nyt on jo syksyä ilmassa ja ns. "flunssakausi alkamassa". Niin sain idean että voisin postata kyseisestä aiheesta ja lisätä siihen myös urheiluvammat etc...

Olen itse sellainen ihminen joka tekee koko ajan jotakin ja yhden päivän urheilemattomuus saa minut hulluuden partaalle, joten tämä sairastelun myötä tuleva lepääminen on minulle vaikeaa. Jos siis sinulla on lievä flunssa niin mikään ei estä sinua harjoittamasta kevyttä urheilua kuten esimerkiksi powewalkkaamasta raikkaassa ulkoilmassa mutta sekin pitää tehdä oman kunnon mukaan ja ei missään nimessä mitään sellaista että olet kovin hengästynyt ja hiki lentää... Kuitenkin suosittelisin lepäämistä ja vaikka päivän treenitaukoa. Sitten kuin kuume iskee ja yhtäkkiä olet sängyn omana niin silloin levätään ja hoidetaan itseään (ja juodaan paljon lämmintä tai ylipäätään sairaana nesteytys on todella tärkeää).

Pienestä asti äiti on opettanut minulle että yksi kuumeton päivä ennen kuin voi taas treenata. Lievän kuumen ja flunssan voi parantaa kaiken lisäksi kotikonstein. Ja jos flunssasta ja kuumesta sattuu epäonnisesti saamaan vielä pahemman taudin kuten keukokuumen, keuhkoputken tulehdus etc. niin ensiksi mennään lääkäriin ja haetaan lääkekuuri.

Itse olen astmaatikko joten keuhkokuume ja keuhkoputkentulehdus on tuttuja minulle, näiden aikana ei saa tehdä periaatteessa yhtään mitään. Oma lääkärini pitää joka ikinen kerta minulle luennon kaikista vaaroista joita treenaaminen tuo tullessaan. Viime talvena olin noin 12 viikkoa tosi sairas Minulla oli ekaksi flunssa, joka yltyi mykoplasmaksi ja siitä vielä jälkisairautena sain keuhkokuumen ja keuhkoputkentulehduksen. Tänä aikana en siis saanut treenata ja kun oloni parani mykoplasman jälkeen, minä sitten tein suuren vahingon ja menin salille vetämään kunnon punttitreenin ja spinningin. Seuraus siitä oli sitten keukhokuume ja aivan järkyttävän huono olo. Silloin lampsin lääkärille ja hän ei ollut iloinen. Toinen todella vaarallinen tauti jonka voi saada kuumen ja flunssan jälkitautina, on sydänlihastulehdus. Sydänlihastulehdus on vaarallinen ja se voi lopettaa urheilun loppu elämäksi jos huono tuuri käy.

Pysykäähän poissa urheilusta niin kauan kunnes olo antaa periksi jotta treenattomuus ei jatku pitkään sen takia että meni kerran treenaamaan kipeänä.

Ja sitten vähän loukkaantumisesta ja treenamisesta. Monella sattuu urheillessa haavereita: polvi menee sijoiltaan, nilkka nyrjähtää, akillesjänne revähtää tai joku nivel tulehtuu. Kun sellainen tapahtuu, kannattaa mennä käymään lääkärillä joka sitten määrää hoidon ja oikeanlaiset tuet. Itse olen ollut urheilija-urani aikana hajoittanut polveni sekä akillesjänteeni, joten tästä on kokemusta. Kysykää jos teitä mietityttää joku asia! Kävin hoitamassa vammojani Dextrassa urheilulääkäri Petri Heleniuksella ja fysioterapeutti Viviane Von Hertzenillä, suosittelen heitä lämpimästi!

Pysytelkäähän terveinä! Treeni-iloa kaikille!!
-Bettina

2 kommenttia:

  1. Sydänlihastulehduksesta vielä semmoinen (ehkä vähemmän tunnettu) pointti, että myös kurkku kipeänä kannattaa ehdottomasti unohtaa urheilut, vaikka muita oireita ei vielä olisikaan, sillä osa niistä pöpöistä, jotka oireilevat myös kurkkukipuna, aiheuttavat keskimääräistä herkemmin myös sydänlihastulehdusta. Kannattaa siis pelata varmanpäälle, ja jättää sykkeenkohotus sikseen, jos kurkku oireilee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä en muuten tiennyt, kiitos vinkistä! Sai pohtimaan illan treeniä uudelleen..

      Poista